pátek 24. srpna 2007

Francis Ford Coppola a degustace filmových vín


Viniční altán v Gröbovce (Havlíčkových sadech) se dostal do povědomí milovníků vína mimo jiné tím, že prakticky týden co týden organizuje nějakou tu ochutnávku, často velmi zajímavou. Obvyklá cena 150,- Kč je skvělá, což mimo jiné znamená, že ochutnávky jsou obvykle plně obsazeny, prostor narván k prasknutí, vzduch vydýchaný a celkově je to poněkud nepohodlné. Zářivkové osvětlení nepřidává na zkoumání barvy vína a všudypřítomný hluk „takymilovníků“ vína soustředění na vzorky neprospívá. Na druhou stranu… sto pade :o) Navíc to mám doslova pár kroků okolo vinice, takže občas rád zajdu. Tentokrát jsem neodolal okusit vína slavného režiséra F. F. Coppoly.

Vína dováží a prezentovala nová společnost Wine4You zastupovaná Alicí Brzobohatou a Davidem Maarem. Firma má kvalitně zpracované promomateriály, aktivně rozjíždí své aktivity a pomalu i buduje webové stránky. Chtějí se zaměřit na USA a snad tedy krom Kalifornie začnou vozit i pinoty z Oregonu, to bych si liboval :o)

F.F. Coppola není ve vinařství typická moderní „rychlokvaška“, jakých nyní vznikají desítky. Vinice vlastní od sedmdesátých let minulého století a navázal na rodinnou zkušenosti, jeho dědeček totiž tvořil víno pro rodinu ve sklepě svého domu v New Yorku. Předpokládám, že to bylo za prohibice. Každopádně v roce 1975 F.F. Coppola zakoupil slavnou, byť v té době již upadající, vinici Inglenook v oblasti Rutherford, kterou proslavil Gustave Niebaum. Na jeho památku produkoval vína pod jménem Niebaum – Coppola, až později vinařsví přejmenoval na Rubicon Estate, podle jejich nejslavnějšího vína. Zároveň však již vyráběl vína i z jiných, méně zajímavých pozemků, v hned několika kvalitativních řadách. Supermarketové Rosso & Bianco, základní odrůdové Diamond Collection (kde barva viněty má vždy nějaký význam, například Malbec má vinětu v barvě Argentinské vlajky) a „dle představ vinaře“ řadě Director’s Cut (ve filmové branži sestřih filmu jiný než pro kina, určený pro domácí sledování, obvykle delší a více „dle představ režiséra“, tedy méně ovlivněný producenty atp.). Vína z Rubicon Estate jsou jiná kategorie, jde o pečlivě připravená odrůdová vína z nejlepších vinic, kde hlavní hvězdou je Rubicon, organicky pěstovaný Cabernet Sauvignon z původních klonů přivezezených z Franice, pečlivě vyzrávaný v bariku a prodávaný za velmi vysoké částky (mladý ročník okolo $115).

Následuje přehled všech ochutnávaných vín včetně „akční“ ceny na degustaci:

1) Sauvignon Blanc 2006, Diamond Collection (317,- Kč)
2) Chardonnay 2005, Diamond Collection (319,- Kč)
3) Chardonnay 2005, Director's Cut (399,- Kč)
4) Sofia Blanc de Blancs 2005, sparkling wine (409,- Kč)
5) Zinfandel 2004, Diamond Collection (349,- Kč)
6) Claret 2005, Diamond Collection (385,- Kč)
7) Malbec 2005, Diamond Collection (383,- Kč)
8) Pinot Noir 2005, Diamond Collection (417,- Kč)
9) Syrah 2004, Diamond Collection (417,- Kč)
10) Pinot Noir 2005, Director's Cut (513,- Kč)
11) Zinfandel 2005, Director's Cut (439,- Kč)
12) Cask Cabernet 2003 (1487,- Kč)


A jaká ta vína byla? Drtivá většina by se dala shrnout zkratkou, kterou mám v poznámkách skoro u každého z nich: EKJ. Evropo, kde jsi. Všechna vína byla technicky velmi dobře zpracována, bez objektivních chyb (pouze první Sauvignon měl překvapivě lehký zákal), ale nenadchla.

Sauvignon i Chardonnay z Diamond Collection jsou tradiční US konzumní bílá, „teplá“, přestřelená, únavná. Za ty peníze dle mého názoru špatný nákup. Chardonnay v edici Director's Cut je přeci jen jiná třída, jde o slušný bílý barik se vším, co k tomu patří. Tedy mne neoslovil, ale pokud si v dřevěných Chardonnkách libujete, tahle nemůže urazit. Navíc viněta této řady je skvělá, točí se okolo celé lahve jako „filmový pás“ a obrázek se postupně mění, takže se můžete narolováním na tužku pustit malý příběh a zavzpomínat na svá školní animátorská léta. Tedy alespoň já tyhle nesmysly kreslit zkoušel a byla to zábava :-) Sekt Sofia Blanc de Blancs (postaven na Pinot Blanc s příměsí Sauvignonu a Muškátu) je ve vůni svěží, příjemný a připomíná běžná „levnější“ šampaňská. Chuťově je ovšem o třídu níže, se zbytečným cukrem, lehký a upřímně poněkud tupý a nezajímavý. Za stejné peníze koupíte skvělou cavu ze Španělska a nebo ještě lépe crémant z Alsaska.

Zinfandel v Diamond Collection je ve vůni klasický červený moderní unifikát, jaký koupíte v každém Tescu. Ano, po odvanutí téhle primární „technologické“ vůně je přeci jen poněkud výše, objevují se slušné ovocné vůně, dřevo, koření. V chuti je víno plnější, čisté, s hezkým tříslem. Ideální konzumka ke grilovaným žebírkům a podobným jídlům. Ale za 350,- nakoupíte i mnohem lépe. Prakticky totéž by šlo napsat k následujícímu Claretu. Malbec byl přeci jen lepší, zaoblené, mohutné a hezky pitelné. Opět spíše k jídlu, ale přeci jen zajímavější, asi i díky trochu animálním tónům, francouzskému dubu a nepřítomnosti „supermarketového“ pocitu. Na Pinot Noir jsem se hodně těšil, první láhev však byla zoxidovaná a i z druhé jsem měl nejistý pocit. Jemněji ovocné víno s trochou brusinek a jahod, trochu netypické na Kalifornii a celkově divné. Tedy v Diamond Collection, v Director’s Cut se sluníčko vrací v plné sílé, víno je barevné až běda, ovšem mladé a zavřené, sotva doluji jen nějaké jahodové aroma, takové jahůdky v lihu. Ty jsou i v chuti, která je ale jednoduchá, jen s jednou vrstvou, prostě červené. Syrah v Diamond Collection je jakási kombinace „Tesca“ s příjemnou Rhonou, ve vůni kůže, drcené tmavé ovoce. V chuti tříslo, ovoce, sud… jednodušší, k masu ideální. Director’s Cut Zinfandel opět obludně barevné, konzumní víno k masu. Jistě, kvalitně a čistě připravené, ale kde je něco navíc, při těhle cenách?

Poslední vzorek, Cask Cabernet 2003, zaujal vinětou vyrobenou ze dřeva. Kompletní detaily (včetně analytik) najdete v tomto Fact Sheetu na webu vinařství. Barva velmi výrazná, ale ne obludná. Poznámka „Evropo, kde jsi“ poprvé nepřítomna. Mnohem „klasičtější“ vůně, krom ovocných tónů i živočišnost, vanilka, krásně zapracovaný sud, komplexnější dojem. Vchuti šťavnaté, s hezkým tříslem, ideálně ovocné, delší v dochuti. A bude určitě ještě lepší, mělo by zrát a při pití nyní nechat pořádně rozdýchat a pít z pořádné sklenky, ne OIVky. Za jeden a půl tisíce v akci trochu drahý špás, byť je to víno s certifikací „organic“ a ze špičkové polohy. Každopádně toto víno je nádherný cabernet z USA se vším, co k tomu patří. Cenu nevyjímaje.

Přínos degustace byl jediný a očekávaný. Ověřil jsem si, že najít v Novém Světě víno, které mne opravdu zaujme a nabídne něco víc, než jen „doplněk k jídlu“ není a nebude snadné. A pokud takové víno je, pak stojí podobně, jako jeho konkurenti z Evropy. Vyjímky existují, ale chce to dát na doporučení a tipy těch, jejichž vkus a chutě znáte. Jinak si prolijete organismus hektolitry (jak krásně říká vinař v Dobrém ročníku) „Havajského punče“ a opravdu krásné víno stejně nenajdete. Ale berte to čistě jako můj laický názor, spousta lidí okolo mne byla z vín nadšena (většina však zároveň vypila i ten příšerný zoxidovaný vzorek).

Odkazy: ffcwinery.com | ffcpresents.com | rubiconestate.com | wine4you.cz

Komentáře používají Disqus